En İyi Projelerle Altcoin Sepeti 2022
2022’nin En İyileri – Patlayacak Altcoinler – Roket Altcoin Sepeti | Kripto Para Tavsiyeleri
Herkese Merhabalar;
Bu yazımızda sizlerle birlikte, 2022 yılının en iyi kriptolarını ve en iyi olma adaylarını değerlendireceğiz!
Hepimizin bildiği gibi, geçen senenin başından itibaren muhteşem bir yükseliş yaşandı. Bitcoin ile birlikte altcoinlerin hepsi en yüksek seviyelerine ulaştı.
Tüm markette 9 ay gibi kısa bir sürede 2 trilyon dolardan fazla bir artış oldu ve bu yatırımlar çoğu kişinin hayatını değiştirdi. Eğer bu yükselişi kaçırdıysanız veya piyasaya geç girip sene sonunda yaşanan düşüşte hasar aldıysanız, korkmayın hiç bir şey için geç kalmış değilsiniz. Daha 2022 senesi bitmedi, her an her şey olabilir!
Daha fazla bekletmeden, Hazırsak haydi başlayalım!
Çok kısa, özet bir şekilde anlatacak olsak da, böyle bir yazıda Ethereum adını anmamak olmazdı.
Ethereum (ETH) Analiz:
Hem de Ethereum’un bu yazın başında, haziran ayı gibi; tüm blok zincir camiasında merakla beklenen, büyük güncellemesini yapacağını düşünürsek. Bildiğiniz gibi; Bitcoin’in ardından yaratılan coinlerin en başında Ethereum gelir. Bitcoin kadar önemli olmasının başlıca sebebi; ağ üzerinde akıllı kontratlar yaratma teknolojisini getirerek, tüm ekosistemin devasa boyutlarda büyümesini sağlamış olmasıdır. Buraya kadar ki kısmı çoğunuz zaten biliyorsunuzdur. Peki, Ethereum bu yaz neyi değiştirecek?
Ethereum blokzinciri, aynı Bitcoin’de olduğu gibi Proof of Work yani İş kanıdı mekanizmasına sahiptir. Bu yapı güçlü bir savunma ve kararlılık sunsa da, işlem maliyetlerinin artması sebebiyle günümüzde pek verimli bir yöntem olarak görülmemektedir. Hem mevcut POW sisteminden çıkmak, hem Gas ücretlerini azaltmak, hem de işlem verimliliğini attırmak adına Ethereum ağı Proof of Stake – Hisse Kanıtı mekanizmasına taşınmaya başlamıştır. Bu taşınma ile birlikte ETHEREUM 2.0 dünyasına giriş yapmış olacağız. Kasım 2020’den bu yana ETH coinler ETH 2.0 havuzlarına stake edilmekteydi. İşte stake havuzlarındaki coinler ile mevcut Ethereumlar Merge adı verilen birleşme çerçevesinde POS mekanizmasında birleşecek. Anlık olarak stake edilen ETH miktarı 11 milyon adeti geçmektedir. Önümüzdeki süreçte taşınma işleminin sonlanması ile Ağ kullanımının artmasını ve ETH fiyatının yükseleceğini düşünüyoruz.
Sıra geldi; sosyal medya hesaplarımızda çokça belirttiğimiz ve sık sık hatırlattığımız bir kriptoya!
Terra (Luna) Analiz:
Sosyal medyadan bizleri takip edenler iyi bilir ki Terra ağının sahibi olan LUNA Vakfı uzun vadede 10 milyar$ BTC’e sahip olmak istediklerini belirtmiş ve şimdiye kadar 1,6 Milyar dolarlık alım gerçekleştirmişti. CEO Do Kwon bir sonraki ralli için sepet yapıyor olsa gerek ki Bitcoin’in yanına 100 milyon dolarlık AVAX coin ekledi. Şaka bir yana, piyasada diğer stabil coin faiz oranlarının 2-3 katı sayılabilecek %20 gibi büyük bir oran sunan Terra; ekosisteminin devamlılığını eleştirenlere cevaben ve temellerini sağlamlaştırma adına yapıyor. Çünkü, her stablecoinde olduğu gibi UST’ de 1 USD’ye eşitlenmesi gerekmektedir. Bunu sağlamak için LUNA piyasada yükselirken UST dengeleme adına UST yakılıp LUNA basılıyor. Tam tersi UST talep gördüğünde LUNA yakılıp UST basılıyor. Ancak geçtiğimiz dönemde bu dengeyi korumakta güçlük çeken LUNA coin Mayıs ayındaki büyük düşüşte marketten ayrışmış ve daha fazla değer kaybetmişti. Tekrardan bu sorunu yaşamamak için BTC, AVAX gibi kripto varlıkları hazinelerine ekleyerek, daha dengeli hale gelmek ve %20 faiz gelirini vermeye devam etmek istiyorlar.
Coinmarketcap verilerine kısaca baktığımızda, Terra Luna toplam arzı 750 milyon adet ve şuan dolaşımda 354 milyon adedi var. LUNA coinin maksimum arzı 1 Milyar olabiliyor, UST-LUNA dengesi için daha fazla Terra LUNA basıldığında, blok zincir algoritmaları sayesinde coin yakılarak arzı düşürülüyor. 2018 Ağustos ayında, Binance, Okex,, Huobi gibi yatırımcı turlarında satılan ve 0,80$’dan çıkan Terra LUNA 4 yıllık serüveninde anlık fiyatına(102$) göre 275 katı, ATH(119$) fiyatına göre 490 katı yapmış durumda. Terra Luna, sizlere anlattığımız bu yatırımlarına ve gelişimlerine devam ettiği sürece; değerine değer katacaktır. Bir Ethereum olur mu bilemeyiz ama potansiyelinin çok yüksek olduğunu söyleyebiliriz.
Avalanche (Avax) Analiz:
Sıradaki projemiz, yaratıcısı ve CEO’luğunu Blok Zincir camiasında çok iyi tanına, bir Türk Profesörü Emin Gün SİRER’in yaptığı AVALANCHE yani AVAX. 2019 yılında testlere başlayan ve 2020 eylül ayında ana ağa geçen AVAX, o günden beri Ethereum’un en önemli rakiplerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle Ethereum’un PoW teknoloji kullanması nedeniyle oluşan yüksek işlem ücretleri ve ağ yavaşlığı sorunlarına çözüm olmaya odaklanmıştır. Sorunlara ürettiği dahiyane çözümler sayesinde, AVAX ağ yapısı merkeziyetsiz finans DEFİ platformları için oldukça uygun hale gelmiştir. Bu sayede de, gün geçtikçe önemini arttırmaya ve ağ üzerindeki TVL yani toplam kilitli varlık değerlerini yükseltmeye devam etmektedir. Geçtiğimiz dönem 2021 Ağustos ayında, yayınladığı 180 milyon dolarlık DEFI teşviki ile fitili ateşlemiş ve 10$ seviyelerinden 140$’a kadar değerini tam 14 kat arttırmıştı. Mart 2022 tarihinde açıkladıkları 290 milyon dolarlık SubNet teşvik programı ile ekosistemlerini büyütmeye devam etmek isteyen AVAX; bu teşvik paketini özellikle, NFT, GameFi ve metaverse geliştirmeleri yanında, SubNet denilen AVAX üzerinde sizin Layer-2 olarak bildiğiniz, Alt blokzincirlerin geliştirilmesi için de kullanılacak. Özetlemek gerekirse, AVAX üzerinde kendi kuralları olan blok zincirler ve tokenler yaratılabilecek.
Hızlıca AVAX Coin market detaylarına baktığımızda; AVAX, Temmuz 2020 yılında yapılan ön satış etkinliğinde 0,50$’dan satışa çıkmış anlık fiyatı (88$) 176 katı, ATH(146$) 292 katı yapmış durumda. Coinmarketcap verilene göre, toplam arzı 396 milyon adet ve piyasada 268 milyon adedi bulunmakta. Daha yolun çok başında olan AVAX projesinin bu teşvik paketleri ile üzerinde kilitli kripto varlıkları ve projeleri arttıracağını rahatlıkla görebiliyoruz. Bu nedenle de cüzdanlarımızda bulundurmak bizi üzmeyecektir.
Near Protocol (Near) Analiz:
Pusula Finans olarak, Near Protokol ve ekosistemini yakından takip ettiğimizi biliyorsunuz. Daha 15 gün önce, NEAR ekosistemi için hazırlamış olduğumuz tanıtım videosundan itibaren NEAR Coin %80 değerlendi bile. Ayrıca Near ile birlikte ağda yer alan coinler de değerlenmeye devam ediyor. Bu videodan hemen sonra, Near ağına özel hazırladığımız ekosistem videosunu izlemenizi tavsiye ediyoruz diyerek NEAR’ı incelemeye başlayalım.
LAYER-1 protokolü olan ve diğer ekosistemler gibi Ethereum’a rakip olmanın yanında, Nearın alameti harikası, daha henüz gelişmekte olan WEB3 projelerine tam odaklı olmasıdır. NEAR foundation yani Near vakfı; 2021 Ekim ayında ,Three Arrows Capital, Dragonfly Capital, Andreessen Horowitz gibi büyük yatırım fonlarında 150 milyon dolar yatırım aldı. Kararlı gelişimine devam eden NEAR; 2022 Nisan ayında sektörün öncü yatırım firmaları olan; Republic Capital, FTX Ventures, Hashed gibi büyük yatırım fonlarından 350 milyon dolar daha yatırım aldı. Gördüğünüz gibi sağlam yatırımcıları ve ekosistem geliştirmeleri ile yoluna emin adımlarla devam ediyorlar. Büyük ihtimalle ilk defa bizden duyacağınız çok yeni ve Near için çok büyük bir haberi daha paylaşmak istiyoruz.
NEAR protokol UsN olarak adlandırılan stabil coinlerini çıkarmaya hazırlanıyorlar. Videonun başında sizlere anlattığımız Terra Lunadaki UST benzeri bir yapı olacağı söylenen UsN; 1 Dolar karşılığında 1 UsN olacak şekilde geliştirmeleri devam ediyor. Near da da Terra Luna benzeri bir etki ve fiyat hareketleri görür müyüz, neden olmasın? Yakından takip ediyor olacağız!
Near Coinin market detaylarına baktığımızda; Toplam arzının 1 Milyar adet olup, dolaşımda 665 milyon adedi bulunmakta olduğunu görüyoruz. 2020 yılı ağustos ayında önemli ön satışlar gerçekleştiren Coinlist borsasından adedi 0,4$’dan satışa sunulan Near Protokol, anlık olarak 50 katı değerinde bulunmaktadır. Coinbase harici majör borsaların hepsinde listelenmiş olan NEAR Coin’in, değerlenmesi NEAR ekosisteminde bulunan diğer Altcoinlerin de büyümesini sağlayacaktır. Bu durumu daha önce Solana projesinde yaşadığımızı hatırlarsınız herhalde, Solana büyüdükçe, bu etki ekosistemde bulunan tüm Altcoinlere yansımıştı. NEAR üzerinde yer alan diğer projeler de NEAR coin ile birlikte değerlenmeye devam edecektir diyor ve sıradaki projemize geçiyoruz.
Cosmos (Atom) Analiz:
Kurgusal bir evreni andıran yapısıyla, ATOM COSMOS! Blok zincirin interneti olma iddiasıyla yola çıkan Atom geliştirdiği farklı yapılar ile diğer katman bir çözümlerinden ayrılıyor. Hem cinsleri gibi PoS yapısını kullansa da Cosmos’da; birbirinden farklı blok zincirler bir arada çalışabiliyor. Bu yapı sayesinde ağ üzerindeki tüm zincirlerin güvenliklerini birbirlerine aktararak daha güvenli ve merkeziyetsiz yapı oluşmasını sağlayabiliyorlar. Videolarımızı izleyenler hatırlayacaktır bu alanda karşısındaki en büyük rakibi POLKADOT diyebiliriz. Blok zincilerin en büyük problemi birlikte çalışma ve ağlar arası geçişler diyebiliriz. Bunun yavaş ve yüksek komisyonlu olması da gelişimi önündeki en büyük engellerden biri olarak duruyor. Kredi kartıyla yaptığınız bir işlem için 10 dakika bekleyip, 50 lira komisyon ödediğinizi düşünün. İşte Cosmos bu iki problemi birden çözmeye odaklanmış durumda hem ağlar arası geçişlerin çok hızlı olmasını hem de komisyon ücretlerinin çok düşük olmasını sağlamayı hedefliyor. Son dönemde üzerinde çok fazla geliştirme yapılan Cosmos üzerinde DEX, DEFI platformları gibi birbirinden farklı çözümler sunan projeler inşaa edilmeye devam ediliyor. Bu neden önemli?
Çünkü Cosmos ekosistemine girebilmek ve çözümlerinden faydalanabilmek için projelerin Cosmos yani ATOM Coin stake etmesi gerekmektedir. Yeni nesil internet ve WEB3 için altyapıları hazırlamaya devam eden, Cosmos ekosisteminde ön satış yapılmıyor; diğer ağlardan farklı olarak, ATOM stake edenlere yeni çıkan projeler airdrop şeklinde dağıtılıyor.
2017 Nisan ayında yapılan ön satışta tanesi 0,10$’a satılan ATOM anlık fiyatına göre 270 kat, ATH(44$) 440 katı değerli durumdadır. Cosmos Atom market değerlerine hızlıca baktığımızda; Toplam arzı sınırsız olup, dolaşımda yaklaşık 287 milyon adet ATOM bulunmaktadır. Benzersiz yapısı sebebiyle, bir çok farklı ağı kendi sistemine entegre eden ve etmeye devam eden Cosmos evreni her geçen gün büyümeye devam ediyor. Bu sebeple Cosmos kripto camiasında çok değer görüyor.
Harmony (ONE) Analiz:
Son projemizin adı HARMONY veya kısaca ONE! Harmony, merkeziyetsiz uygulamaların oluşturulması ve kullanılmasını kolaylaştırmak için tasarlanmış blok zincir tabanlı bir platformdur. Saniyeler içinde blok oluşturmak için parçalama yöntemini kullanan Harmony, böylelikle ağın doğrulama hızını arttırmayı amaçlamaktadır. Google, Apple, Microsoft gibi firmalarda çalışmış ekibi ile önümüzdeki 4 yılı sabırsızlıkla bekleyen Harmony; DeFi ve NFT’nin Web3 altyapısını ölçeklendirmenin yanı sıra zero knowledge proof mekanizmasını üretime geçirmek istiyor.
Mayıs 2019 yılında ön satışı yapılan Harmony, anlık fiyatına göre 43 katı yapmış ve ATH fiyatına göre de 120 katı değerindedir. Coinmarketcap sitesinin verilerine baktığımızda; Toplam arzı 13,4 milyar ve dolaşımda 12 milyar adet bulunan Harmony $ONE coin ATH seviyesinden %64 uzaklıkta 0,13$ seviyesindedir. Geçtiğimiz günlerde ön satışını duyurduğumuz Harmony Launcher’ın da, gelişmekte olan Harmony ekosistemine birçok proje kazandıracağını düşünüyoruz.
Bahsettiğimiz 9 aylık yükseliş sürecinde yepyeni ekosistemler oluşması ve coinlerinin yükselmesi sonrası; Ontology, Algorand, ADA Cardano gibi daha önceden yaratılan coinler, bu yarışta yer alabilmek için blok zincirlerini akıllı kontratlara uyumlu hale getirerek, sırasıyla Mainnet güncellemeleri gerçekleştirdiler. Hatta bu sene; Binance Smart Chain olarak bildiğiniz BNB Chain de, LAYER-2 protokol yani ağ üzerinde diğer ağların da kullanabileceğini açıklamıştı. Anlayacağınız yarış tüm hızıyla devam etmekte ve her geçen gün daha çetinleşmektedir. Hepsinde bir Ethereum etkisi beklemek tabiki doğru olmayacaktır ama, aralarından sıyrılanları yakalayanlar çok kazanacaktır.
Bizler de yeni gelişmeleri, yatırımları sizlere duyurmaya ve yeni ekosistemleri tanıtmaya devam edeceğiz.
Bir sonraki yazımızda görüşemek dileğiyle..
Bunu paylaş:
- Twitter üzerinde paylaşmak için tıklayın (Yeni pencerede açılır)
- Facebook'ta paylaşmak için tıklayın (Yeni pencerede açılır)
- Yazdırmak için tıklayın (Yeni pencerede açılır)
- Telegram'da paylaşmak için tıklayın (Yeni pencerede açılır)
- WhatsApp'ta paylaşmak için tıklayın (Yeni pencerede açılır)
- Arkadaşınızla e-posta üzerinden paylaşmak için tıklayın (Yeni pencerede açılır)
- Daha fazla
- Linkedln üzerinden paylaşmak için tıklayın (Yeni pencerede açılır)
- Reddit üzerinde paylaşmak için tıklayın (Yeni pencerede açılır)
- Tumblr'da paylaşmak için tıklayın (Yeni pencerede açılır)
- Pinterest'te paylaşmak için tıklayın (Yeni pencerede açılır)
- Skype'da paylaşmak için tıklayın (Yeni pencerede açılır)